Reversal och bra svans för uppgång

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Igår fortsatte marknaden att oroa sig för valutautvecklingen som håller på att bli en ny makrofaktor att räkna med.

Försäljningen av nya enfamiljshus sjönk med hela 7,0 procent mot förväntade 1,3 procent.

Apple släppte sitt delårsresultat igår kväll och vinsten låg i nivå med Q4 2013. Det allt svalare intresset för iPhone fick aktien att falla med 9 procent på efterbörsen igår.

Stockholmsbörsen: Kursen föll inledningsvis ner för att testa av 1308-nivån som höll. Vid klockan 10 hade 1317-nivån markerats och dessa två nivåer skulle testas ett antal gånger till under måndagen men utgjorde en solid tradingrange. Stängningen kring dagshögsta vid 1317,2 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Gårdagens kursstapel har naturligtvis ett positivt utseende med en lång fin svans på nedsidan men det är två detaljer som jag inte gillar: 1) Stängningen skedde under fredagens lägsta. 2) Gårdagens lägsta är lägre än vändningsstapeln den 14 januari vilket innebär att vi fått en ny lägre swingpunkt.

Igår skrev jag: ”I samband med antingen en positiv fortsättningsformation kring 1313-nivån eller om 20-dagars medelvärde återtas kan köp ske…”. Det hade varit önskvärt att fredagens stängning tagits ut men samtidigt är det positivt att köparna kom tillbaks innan 1300-nivån punkterades.

Gårdagens volym uppgick till 12,6 miljarder aktier vilket var något högre än i fredags och 14 procent högre än den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste 3 månaderna.

Endast tekniksektorn stängde på plus igår med draghjälp av Ericsson. Sämst gick telekom och hälsovård.

Totalt steg 124 aktier igår medan 379 stängde ner och 30 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Ericsson B där aktier för 1329 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Nordea med 1023 miljoner kronor och sedan Volvo B med totalt 869 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Ericsson B (+2,3%) följt av Atlas Copco A (+1,1%) och Electrolux B (+0,8%). Sämst gick Assa Abloy B (-1,4%), Nordea Bank (-1,0%) följt av MTG B (-1,0%).

OMXS30 inför tisdagen:

S&P 500 inför tisdagen:

Rapporter idag:
– Getinge (kl 13.00), SKF (kl 13.00), Swedbank (kl 7.00)
– Amer Sports, Kone (kl 11.30)
– Amgen (efter USA-börsernas stängning), AT&T (efter USA-börsernas stängning), Ford (kl 13.00), Hitachi Construction (kl 7.00), Nucor, Pfizer (före USA-börsernas öppning), Philips (kl 7.00), Siemens (kl 7.30), Yahoo (efter USA-börsernas stängning)

Övriga börsnyheter:
– Getinge: telefonkonferens kl 15.00
– SKF: rapportpresentation/telefonkonferens kl 14.00
– Swedbank: telefonkonferens för analytiker kl 9.00
– Swedbank: webbsänd presskonferens kl 10.30
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

Håll koll på följande tider idag:
– Indien: räntebesked kl 6.30
– Tyskland: importpriser december kl 8.00
– Frankrike: konsumentförtroende januari kl 8.45
– SCB: PPI december kl 9.30
– SCB: handelsbalans december kl 9.30
– SCB: detaljhandel december kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
* Storbritannien: BNP (est) 4 kv kl 10.30
– Spanien: växelemission kl 10.30
– Italien: obligationsemission kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
* USA: order varaktiga varor december kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: S&P/CaseShiller husprisindex november kl 15.00
– USA: hushållens konfidensindikator januari kl 16.00
– Olja: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Igår morse skrev jag att det var angeläget att en revarsal tog sig upp och stängde ovanför fredagsstängningen. Inledningsvis föll kursen ner till 1773 där köparna sög upp säljtrycket och täppte till den initiala nedgången. Uppgången blev dock inte speciellt långvarig då säljarna åter tog över tillställningen den sista timmen. Stängningskursen noterades under hälften av dagsstapeln vid 1781,7 som motsvarade en nedgång med 0,5 procent.

De senaste dagarnas kursstaplar har lett till att vi nu har tre röda trendande heikinstaplar i rad. Vi har än så länge inget som tyder på att köparna vågar sig tillbaks men i samband med sommarens rekyler utgjorde 100-dagars medelvärde en nivå där köparna vågade sig tillbaks. Det kommer nu bli spännande att se om så blir fallet även denna gång.

Även om många försöker förklara varför det är skillnad denna gång och menar att det inte är någon risk för rekyl ska vi som vanligt vara på vår vakt när placerarkollektivet blir alltför euforiska och avståndet ner till både de korta- och långa medelvärdena blir alltför stora.

Sedan årsskiftet har jag varje dag påpekat att vi för tillfället ska vara försiktiga med att köpa utbrott men att positiva fortsättningsformationer är köpvärda ner mot åtminstone 1800-nivån. Nu när även 1800-nivån punkterats behövs en positiv fortsättningsformation och inför de närmaste dagarna ser jag tre alternativa setuper: 1) Kursen inleder upp och tar sig förbi 1814-nivån där även 50-dagars medelvärde möter upp och köparna dominerar åter. Nackdelen är dock att det inte blir så bra riskkvot. 2) Kursen faller åter ner och testar av eller initialt punkterar 1768 men innan stängning tar sig kursen upp och stänger ovanför denna nivå. Detta ger en betydligt bättre riskkvot men risken är stort att vi får en negativ omslagsformation innan det korta sentimentet åter vänt och blivit positivt. 3) Kursen punkterar 1768-nivån och stänger åter i den nedre delen av dagsstapeln vilket signalerar en nedgång för att testa av i första hand 1750-nivån och det leder även till ett medellångt trendskifte.

Volymen var igår lägre än i fredags och hela 27 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. De senaste dagarnas nedgång har inte bara varit kraftfulla, de har skett med stort engagemang hos säljarna.

För tredje dagen i rad var det ingen sektor som stängde på plus igår. Återigen var finans och hälsovård de sektorer som tyngde mest.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer föll i går. Apple steg inför rapporten med 0,8 procent till $550,5. Återigen framstår de som handlar inför rapporter som ajfåntrattar istället för att hålla koll på $560-nivån och se till att aktien bekräftar ett utbrott över nivån. Google backade med hela 2,0 procent och stängde vid $1101,2. Twitter backade med hela 6,2 procent och stängde på $57,9 och den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 1,6 procent för att stänga vid $53,6.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen (på fredag inleds det kinesiska nyåret, vilket inte har med nedgången att göra men bra att veta).
Nikkei:+0,2%
Kospi: +0,3%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: +0,1%
Taiwan: Stängt
All Ordinaries: -1,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar